miercuri, 29 octombrie 2008

Santier arheologic 2008

Institutului de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea organizează, în perioada 28 octombrie - 13 noiembrie, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Parcul Monumentului Independenţei, expoziţia "Şantier Arheologic 2008". Potrivit directorului I.C.E.M., Florin Topoleanu, cu acest prilej, vor fi prezentate cele mai noi descoperiri realizate pe şantierele arheologice din judeţul Tulcea. În cadrul expoziţiei, alături de programele de cercetare deja consacrate în lumea ştiinţifică, finanţate de Ministerul Culturii şi Cultelor, derulate în siturile de la Isaccea - Suhat (Neolitic), Luncaviţa "Cetăţuie" (Eneolitic), Babadag (Hallstatt), Teliţa Celic - Dere (Hallstatt), Isaccea - Noviodunum (Epoca Romană şi Romano - Bizantină) şi Slava Rusă - (L)Ibida (Epoca Romano - Bizantină), vor fi aduse la cunoştinţa vizitatorilor rezultatele cercetărilor arheologice preventive de pe teritoriul oraşului Tulcea (Aegyssus).

luni, 13 octombrie 2008

Proiectul "Arheolog pentru o zi", la final

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea (I.C.E.M. Tulcea) a finalizat recent proiectul cultural "Arheolog pentru o zi", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.) cu suma de 15.000 lei. Partenerii I.C.E.M. Tulcea în cadrul acestui proiect au fost Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 2 Tulcea, Grupul Şcolar "Constantin Brătescu" Isaccea, Grupul Şcolar Mahmudia. Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" Hârşova şi Şcoala Generală nr. 2 Basarabi, jud. Constanţa. Potrivit responsabilului de proiect din cadrul I.C.E.M., Aurel Daniel Stănică, proiectul a avut ca obiectiv conştientizarea elevilor cu privire la importanţa arheologiei, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural dobrogean, ca parte componentă a patrimoniului naţional şi internaţional. De asemenea, programul a urmărit dezvoltarea spiritului de consumatori de cultură în rândul elevilor din mediul rural şi urban; încurajarea iniţiativelor care pun în valoare patrimoniul cultural naţional. Obiectivele proiectului cultural "Arheolog pentru o zi" au fost atinse prin derularea unor activităţi care au avut un impact pozitiv în rândul elevilor, precum: activitatea "Arheologii, detectivii timpului" şi activitatea "Zi de vizită la Cetatea Noviodunum-Isaccea". De menţionat că rezultatele proiectului sunt reprezentate de produsele culturale realizate, printre care menţionăm: web site-ul proiectului (http://www.arheojunior.ro/); pliantul de promovare a proiectului; pliant de prezentare a Cetăţii Noviodunum etc.

http://www.obiectivtulcea.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=13097&Itemid=55

"Arheolog pentru o zi", la final
-- Proiectul cultural care a beneficiat de finantarea Administratiei Fondului Cultural National s-a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute.
Partenerii Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, organizatorul actiunii, au fost Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, Scoala cu clasele I-VIII nr. 2 Tulcea, Grupul Scolar "Constantin Bratescu" Isaccea, Grup Scolar Mahmudia, Liceul Teoretic "Ion Cotovu" Harsova si Scoala Generala nr. 2 Basarabi Constanta.Constientizarea elevilor cu privire la importanta arheologiei, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural dobrogean a fost principalul obiectiv al proiectului. De asemenea, s-a incercat apropierea tinerilor de cultura, domeniu aproape inexistent in lumea adolescentilor, si incurajarea initiativelor care sa puna in valoare patrimoniul cultural. In cadrul programului au avut loc activitati precum "Arheologii, detectivii timpului" si "Zi de vizita la Cetatea Noviodunum-Isaccea".

http://www.ziuact.ro/display.php?data=2008-10-07&id=238400

... aniversat la 80 de ani

Cel mai longeviv director al unei instituţii muzeale din ţară a fost sărbătorit la finele săptămânii trecute A înfiinţat şi editat anuarul "Peuce", recunoscut la ora actuală drept o publicaţie de prestigiu. A organizat şi coordonat 11 şantiere arheologice în judeţ, a publicat 4 volume şi 64 de articole şi studii de specialitate în ţară şi străinătate. Din 1982 este doctor în istorie, este membru de onoare al Societăţii Numismatice Române, iar în 2002 preşedintele României i-a oferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în gradul de cavaler. Este vorba despre fostul director al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM), profesor doctor Simion Gavrilă, căruia cotidianul nostru i-a acordat titlul de "Părinte al Cetăţii" şi căruia nu numai arheologii români îi sunt recunoscători.O deschidere de simpozion omagială Vineri după-amiază, Muzeul de Istorie şi Arheologie a găzduit deschiderea celei de-a X-a ediţii a colocviului internaţional "Practici funerare în Centrul şi Estul Europei (sec. X a. Chr-III p.Chr)". Alocuţiunile susţinute cu acest prilej în limba română şi în engleză au avut un singur subiect - omagierea cercetătorului Simion Gavrilă care va sărbători luna viitoare împlinirea a 80 de ani. "Îi suntem datori profesorului Simion Gavrilă pentru cei peste 50 de ani de săpături arheologice, pentru că este fondatorul celor două asociaţii care astăzi organizează acest colocviu la Tulcea şi pentru că până acum a publicat patru volume. Îi suntem datori cu "La mulţi ani şi multă sănătate!" pentru că dorim să lucreze alături de noi mulţi ani de acum înainte", a declarat preşedintele Asociaţiei de Studii pentru Arheologie Funerară (ASAF), Valeriu Sârbu. Vicepreşedintele aceleeaşi asociaţii, Radu Ştefănescu, l-a numit pe cercetătorul Simion Gavrilă cancelarul arheologiei româneşti, având în vedere că este cel mai longeviv director al unei instituţii muzeale din România. Şi reprezentanţii Institutului de Studii Arheologice din Sofia din Bulgaria l-au felicitat pe cercetătorul Simion Gavrilă. "Nu am să uit niciodată colocviul organizat odată aici, la Tulcea, în timpul căruia domnul Simion Gavrilă a prezentat tot ce a făcut în acest muzeu. Vreau să îl asigur că entuziasmul dumnealui, energia şi pasiunea pentru această ştiinţă a fost transmisă nu numai studenţilor români, ci şi celor bulgari din partea cărora are toată recunoştinţa", a afirmat cercetătoarea Diana Gergova din Bulgaria. Rămas fără voce în urma unei probleme de sănătate, cercetătorul Simion Gavrilă le-a mulţumit tuturor pentru aprecieri prin intermediul actulului director al ICEM, Florin Topoleanu, care a adăugat: "Colegii din cadrul ICEM au strâns materiale pentru un nou volum omagial dedicat cercetătorului Simion Gavrilă care cuprinde 30 de lucrări ştiinţifice. Sperăm să putem să îl lansăm chiar în ziua în care dumnealui va împlini 80 de ani".

http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10895&Itemid=34

vineri, 10 octombrie 2008

Colocviul international dedicat practicilor funerare

În perioada 10-12 octombrie, va avea loc la Tulcea cel de-al 10-lea Colocviu Internaţional "Practici funerare în Centrul şi Estul Europei", eveniment organizat de Institutul de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea, în colaborare cu Uniunea Internaţională de Studii Preistorice şi Protoistorice şi Asociaţia de Studii pentru Arheologie Funerară.
Astăzi, Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea va găzdui deschiderea celei de-a X-a ediţii a colocviului internaţional "Practici funerare în Centrul şi Estul Europei (sec. X a. Chr-III p.Chr). La manifestarea ştiinţifică vor participa 30 de specialişti din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Grecia, Serbia, Cehia şi Polonia, iar maniferstarea este dedicata arheologului Gavrilă Simion, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Manifestarea ştiinţifică este organizată de ICEM şi Muzeul Brăilei şi Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, sub egida Uniunii Internaţionale de Studii Preistorice şi Protoistorice şi a Asociaţiei de Studii pentru Arheologie Funerară, obiectivul acesteia fiind o mai bună cunoaştere a problematicii arheologiei funerare din Centrul şi Sud-Estul Europei. Simpozionul va continua sâmbătă la Tulcea, duminică participanţii urmând să viziteze situl arheologic Teliţa Celic-Dere şi să participe la vernisajul expoziţiei "Teliţa Celic Dere - trei decenii de cercetări arheologice".

vineri, 3 octombrie 2008

Pontica 2008

Peste 140 de istorici şi specialişti în arheologie de la importante instituţii de profil din ţară, dar şi de peste hotare, din Franţa, Italia, Rusia, Ucraina, Grecia, Bulgaria şi Republica Moldova şi-au dat întîlnire la Constanţa, în perioada 1 - 3 octombrie, cu prilejul celei de-a 41-a ediţii a prestigioasei Sesiuni Ştiinţifice Internaţionale Pontica 2008. Evenimentul, organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, a avut deschiderea oficială ieri, în aula „Adrian Rădulescu” a instituţiei muzeale constănţene. Tema evenimentului este „Arheologie şi istorie în bazinul vest-pontic”, manifestarea fiind dedicată împlinirii a 130 de ani de la Unirea Dobrogei cu România (1878 - 2008). Personalităţi de seamă în domeniul arheologiei au participat la momentul de deschidere a lucrărilor. Alături de directorul Muzeului de Istorie Naţionale şi Arheologie din Constanţa, dr. Constantin Chera, la masa prezidiului s-au mai aflat doi dintre conducătorii marilor şantiere arheologice din Dobrogea, Histria - Alexandru Suceveanu şi Tropaeum Traiani - Alexandru Barnea, din partea Institutului de Arheologie „Vasile Pîrvan” Bucureşti. De asemenea, printre cei care au luat cuvîntul s-a numărat şi istoricul prof. univ. dr. Radu Ştefan Vergati, care a transmis salutul Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al preşedintelui acesteia, prof. univ. dr. Vasile Gîndea.
Rezultatele cercetărilor de ultimă oră privind arheologia, numismatica şi istoria legată de bazinul Mării Negre - tema noii ediţii a sesiunii
„Anul acesta ne-am propus un program mai variat din punct de vedere al comunicărilor. În consecinţă, avem în jur de 150 de invitaţi din ţară şi din străinătate, pentru că reuşim să facem această ediţie cu participare internaţională. Invitaţii noştri sînt din Franţa, Ucraina, Rusia, Grecia, Italia, Bulgaria - partenerii noştri de proiecte cu care am discutat şi colaborat foarte bine. Principala misiune a Ponticii este aceea de a oglindi săpăturile arheologice de epocă antică, de aici, din Dobrogea, dar secţiile noastre sînt, de asemenea, structurate pe istorie modernă şi contemporană, pe numismatică, pe arheologie feudal timpurie, feudală chiar. Ne propunem în acest an şi o comemorare a marelui om politic turc Kemal Ataturk”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Constantin Chera. „Sesiunea anuală Pontica a ajuns la a 41-a ediţie, prima a fost în anul 1968, iar din acest an, a căpătat un caracter internaţional. Am dorit să facem aceasta datorită importanţei pe care o avea pe plan naţional, iar în ultimii ani, prin participarea unor specialişti din alte ţări, Sesiunea devenise, oricum, internaţională, dar anul acesta este mult mai extinsă. Avem peste 140 de specialişti din ţară şi de peste hotare care au venit pentru a-şi prezenta cercetările de ultimă oră privind arheologia, numismatica şi istoria legată de bazinul Mării Negre, în general”, a menţionat, la rîndul său, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie, dr. Gabriel Custurea.
Tot ieri, la parterul instituţiei muzeale, în sala „Vasile Canarache”, a fost vernisată expoziţia „Descoperiri arheologice recente ale Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie”. De asemenea, la primul etaj a fost amenajată şi o expoziţie de fotografie dedicată fondatorului şi primului preşedinte al Republicii Turcia, marele om politic turc Mustafa Kemal Ataturk. Expoziţia va fi deschisă oficial astăzi, organizatori fiind Consulatul Republicii Turcia la Constanţa, Uniunea Democrată Turcă din România şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Mai mult, dr. Constantin Chera a anunţat că tot la primul etaj al instituţiei a fost amenajată încă una din marile săli ale muzeului, iar lucrările de modernizare continuă. Astfel, publicul larg va avea acces la sala care oglindeşte civilizaţia şi colonizarea greacă, precum şi începuturile romanităţii în Dobrogea.
Printre cele mai interesante momente din cadrul primei zile a Sesiunii s-au numărat lansarea revistei „Analele Dobrogei” - 2006 - 2008 şi a volumului „Monetele lui Mircea cel Bătrîn”, de Octavian Iliescu. Referitor la ediţia a IX-a (Serie nouă) a cărţii „Analele Dobrogei”, muzeograful Lavinia Gheorghe a precizat: „Lucrarea este împărţită pe trei secţiuni - Dobrogea medievală, Aspecte economice, sociale, politice şi militare şi Aspecte culturale dobrogene cărora li se adaugă recenzii. Cei care semnează articolele sînt în mare parte constănţeni, dar şi cercetători de la CNSAS, de exemplu, care vin cu documente inedite, care nouă ne sînt de un real folos”. Din colegiul de redacţie fac parte Lavinia Gheorghe de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Florin Anghel, conferenţiar la Universitatea Ovidius şi profesorul Gheorghe Dumitraşcu de la aceeaşi universitate. „Este o lucrare deosebită, este continuarea unei tradiţii şi sperăm că, de acum, va apărea anual”, a adăugat Lavinia Gheorghe.
Sesiunea de comunicări pe secţii continuă şi astăzi, din program făcînd parte, cu începere de la ora 9.00, în aula „Adrian Rădulescu” a muzeului, şi un simpozion turco-român dedicat ctitorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk. Mîine, participanţii la această manifestare de anvergură vor efectua o excursie la Balcic.


http://www.telegrafonline.ro/1222894800/articol/66385/personalitati_din_domeniul_istoriei_si_arheologiei_siau_dat_intilnire_la_8222pontica_20088221.html