vineri, 28 noiembrie 2008

vizitati muzeele tulcene

De Ziua Naţională a României, altfel spus pe 1 Decembrie, muzeele tulcene din cadrul I.C.E.M. Tulcea sunt alături de marile evenimente locale şi naţionale, fiind deschise pentru toţi cei care au plăcerea şi deschiderea către acest mod de petrecere a timpului liber.
Potrivit conducerii I.C.E.M., la Muzeul de Istorie şi Arheologie poate fi vizitată expoziţia temporară "14 Noiembrie 1878 - 1 decembrie 1918. Eroi, fapte, mărturii", cu exponate de mare valoare istorică şi documentară din colecţiile Muzeului Municipiului Bucureşti, Muzeului Militar Naţional Bucureşti şi I.C.E.M. Tulcea. La Muzeul de Artă pot fi admirate 52 de acuarele ale artistei Medi Dinu - "O contemporană interbelică". De menţionat că toate lucrările realizate în Dobrogea, au fost recent donate I.C.E.M. Tulcea. În acelaşi context, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară poate fi vizitată expoziţia temporară "Multietnicitatea nord dobrogeană". Nu în ultimul rând, Muzeul de Ştiinţele Naturii "Delta Dunării" găzduieşte expoziţia "Nave celebre" (machete), realizată de Maria Cristescu, Titus Cristescu (Călăraşi) şi Teodor Matei (Tulcea), foarte atractivă în special pentru tineri.

luni, 17 noiembrie 2008

Ziua Dobrogei III

"Românii dobrogeni erau socotiţi, în documente diplomatice emise de reprezentanţi ai tinerei Românii moderne, „ca nişte fraţi şi patrioţi fierbinţi ai patriei noastre şi care au speranţe a se uni cu noi pe viitor“, iar conştiinţa frăţietăţii lor este percepută ca un pat germinativ într-o viitoare reconfigurare gepolitică a spaţiului aflat, încă, în cadrul Imperiului Otoman. Termenul de „ţara noastră“, de pildă, se regăseşte tot mai des în vocabularul lor, atunci cînd se referau la „România“. Iată de ce, nu este de mirare ca, maturizîndu-se aceste premise de conştientizare identitară, românii dobrogeni să-şi clameze, într-un prielnic context internaţional, în 1877-1878, asumarea unui destin comun naţional-statal cu fraţii din stînga Dunării: „sînt prin Dobrogea subscrieri pentru a se alipi pe lîngă România“, li se aducea la cunoştinţă, în noiembrie 1877, parlamentarilor de la Bucureşti. „Populaţia de acolo - din Dobrogea - se simte foarte fericită să fie unită cu România şi mi-a trimis adrese numeroase“ - arăta, la rîndul său, domnitorul Carol I, după cum ministrul de externe Mihail Kogălniceanu cuvînta în Parlament că „românii şi musulmanii de abia aşteaptă pe români“."

sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Ziua Dobrogei II

"Secolul Naţionalităţilor – al reconfigurărilor geopolitice, al situării strămoşilor lor dintre Dunăre şi Mare, aparţinînd unui florilegiu de popoare şi confesiuni, într-un spaţiu balcanic, sud-est european, extrem de dinamic, aflat la intersecţia intereselor specifice ale Marilor Puteri cu cele, legitime, ale popoarelor/naţionalităţilor şi tinerelor state din zonă."

vineri, 14 noiembrie 2008

„14 Noiembrie 1878 - Ziua Dobrogei”

Un interviu interesant cu preşedintele Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, conf. univ. dr. Stoica Lascu.

14 Noiembrie 1878

"Acum sînt citite două documente fundamentale pentru soarta României de la Mare, semnate de către domnitorul Carol I - elaborate, în fapt, de Mihail Kogălniceanu -, anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“, prin care se arăta că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrîn, de astăzi face parte din România“."

miercuri, 12 noiembrie 2008

Manifestari culturale de ziua Dobrogei

Muzeul de Etnografie şi Artă Populară va găzdui astăzi, începând cu ora 12.00, lansarea cărţii "Multiculturalitatea în Dobrogea". Volumul este semnat de dr. Steluţa Pârâu şi a fost editat sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, iar evenimentul face parte din manifestările prilejuite de aniversarea a 130 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă. Tot astăzi, Muzeul de Ştiinţele Naturii va găzdui o expoziţie de machete ale unor nave celebre, la Cercul Militar vor avea loc spectacolul "Cânt şi dans în Dobrogea" şi vernisajul expoziţiei de pictură "Imagini şi peisaje dobrogene", biblioteca va găzdui expoziţia fotodocumentară "Ştiinţă şi tehnică în filatelie", mâine la ora 19.00, teatrul Nottara din Bucureşti oferindu-le tulcenilor ocazia de a urmări piesa de teatru "Un pensionar fatal". Acţiuni prilejuite de împlinirea a 130 de ani de la revenirea Dobrogei la Romania se vor desfăşura şi în celelalte oraşe şi comune din judeţ.

http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=11099&Itemid=34

http://www.obiectivtulcea.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=13359&Itemid=55