joi, 25 decembrie 2008


Craciunul este acea sarbatoare minunata care ne da putere sa fim mai buni, mai generosi si mai curajosi. Sa indraznim sa visam si sa speram mai mult, sa credem cu tarie ca anul ce va incepe va fi mai rodnic si mai fericit. Craciun Fericit si un An Nou mai bun!

luni, 15 decembrie 2008

vernisaj expozitie Willy Pragher

Muzeul de Istorie şi Arheologie din cadrul ICEM Tulcea, a găzduit sâmbătă vernisajul expoziţiei "Refractări. Spaţii vizuale româneşti, 1924-1944", semnată de celebrul fotograf Willy Pragher. La eveniment au participat atât autorităţi judeţene, cât şi oaspeţi din Germania şi din partea Ministerului Culturii şi Cultelor din România. Expoziţia organizată de Arhivele Landului Baden-Wurttemberg şi Institutul de Istorie şi Geografie Regională din Tubingen, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale din Tulcea şi Muzeul Judeţean Satu Mare cuprinde 172 de imagini surprinse în România de fotoreporterul Willy Pragher în perioada 1924-1944. "Această expoziţei a fost o aventură, pentru că descoperind în arhivă aceste fotografii, am cunoscut România numai prin intermediul lor. A fost foarte emoţionant şi am vrut să vedem care va fi reacţia publicului la aceste fotografii", a declarat în timpul vernisajului directorul din cadrul Arhivelor Landului Baden-Wurttemberg, Wolfgang Zimmermann. Expoziţia a avut primul vernisaj în iulie 2007, la Tubingen, Germania, potrivit reprezentantului Ministerului Culturii şi Cultelor din România, oficialii germani subliniind la acea vreme faptul că evenimentul a fost primul de gen găzduit de Germania după intrarea României în Uniunea Europeană. "Mă bucur că această expoziţie este acum itinerată şi în judeţul Tulcea. Ideea acestui eveniment a apărut în 2006, atunci când am primit mandatul din partea Ministerului Culturii şi Cultelor pentru a semna protocolul de colaborare cu Arhivele Landului Baden-Wurttemberg", a declarat Carol Konig, vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor din România. "Deja mă gândesc cum să intrăm în posesia unor imagini semnate de celebrul fotograf, astfel încât ele să rămână la dispoziţia publicului tulcea", a menţionat directorul ICEM, Florin Topoleanu.
Până acum, expoziţia a fost itinerată la Sibiu, Bucureşti, Cluj-Napoca, Reşiţa, Ulm, Sigmaringen, Freiburg şi Viena, a doua etapă a turneului în România urmând să se încheie în mai 2009. Ea va rămâne la Tulcea până la începutul anului viitor, după care va fi itinerată la Constanţa, Iaşi, Braşov şi Satu-Mare, iar cel mai probabil în iunie 2009 va ajunge la sediul Comunităţii Europene din Bruxelles.

vineri, 12 decembrie 2008

"spatii vizuale romanesti" la vernisaj

În cursul zilei de sâmbătă, se va desfăşura, la Muzeul de Istorie şi Arheologie - Dealul Monumentul Independenţei, vernisajul expoziţiei foto "Willy Pragher: spaţii vizuale româneşti, 1924 - 1944", expoziţie a Arhivelor Landului Baden - Wurttemberg şi a Institutului de Istorie şi Geografie Regională din Tubingen, în colaborare cu Institutul de Cercetări Eco - Muzeale Tulcea şi Muzeul Judeţean Satu Mare. Cu această ocazie, sunt prezentate 172 de imagini, surprinse de fotoreporterul Willy Pragher (1908-1992) pe meleagurile sale părinteşti în perioada 1924-1944. Reprezentant al curentului "Noii viziuni", fotograful a activat la Berlin şi Freiburg. Cuprinzând peste 12 mii de imagini, moştenirea fotografică a lui Pragher, păstrată în Arhivele de Stat Freiburg, constituie o sursă istorică de valoare excepţională cu privire la istoria României interbelice. Vernisată în iulie 2007 la Tubingen, expoziţia a fost prezentată la Sibiu, Bucureşti, Cluj - Napoca, Reşiţa, Ulm, Sigmaringen, Freiburg şi Viena. A doua etapă a turneului ei în România este realizată în colaborare cu Muzeul Judeţean Satu Mare. Expoziţia este însoţită de un catalog în limba germană şi română, care, pe lângă toate exponatele prezentate, cuprinde studii privitoare la biografia fotografului, la istoria României, la "Noua viziune" şi la propagandă vizuală în cel de-al Treilea Reich şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Tot la Muzeul de Istorie şi Arheologie s-a deschis de curând expoziţia de postere cu titlul "Plante şi cultură în istoria Europei", în cadrul Programului Cultura 2007-2013. La implementarea proiectului au participat patru ţări partenere (Italia, Norvegia, Polonia şi Spania), alături de alte şapte ţări asociate.