vineri, 20 februarie 2009

Tulcea. Un oras fara trecut

Se pare ca aceasta este cladirea in care s-a semant actul de preluare a Dobrogei de catre Romania la 18 noiembrie 1878. A fost cumparata in 1940 de Miniesterul Instructiunii Publice si a functionat pana in anii '80 ca scoala.
Cladirea a fost construita intre anii 1860-1870.

In ultimii ani se constata o incalcare flagranta a legislatie in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national al judetului Tulcea. Nu vreau sa enumar aici cele "cateva" cazuri cunoscute ......

Totusi, o cladire de patromoniu, de mare importanta pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria Dobrogei, de dupa 1878, este strivita la propriu de un mastodont de beton care se ridica in zona de protectie a acestui monument. Sunt multe intrebari ..... Eu inca sper ca autoritatile si institutiile abilitate isi vor face treaba si vor incerca sa identifice "vinovatii" si sa oblige autoritatile locale sa "citeasca" mai atent legislatia ce protejeaza patrimoniul cultural national si cel mai important aspect ar fi ca sa o si respecte. Nu inteleg ce a gandit arhitectul sef al orasului cand a semnat avizul pentru aceasta constructie sau .... prietenii stiu de ce!!!!!!!!! De asemenea, Consiliul Local se face vinovat de aprobarea acestui proiect, dar ..... aici nu detaliem.
O grea si apasatoare raspundere, apasa pe umerii propietarului, care ar face bine sa protejeze aceasta cladire si nu sa vada in actiunea celor care construiesc in vecinatate un ajutor nesperat .... cu gandul ca vor avea un "teren" la vanzare chiar in buricul targului. Cum se face ca in aceasta zona regimul de inaltime este de P+4, iar cladirea aceasta are P+8? Cu siguranta raspunsul il stiu anumite persoane de rang inalt din primaria municipiului.

Sper, ca municipiul Tulcea sa pastreze putinele cladiri de patrimoniu care au mai ramas in urma distrugerilor din perioda comunista. Un oras fara trecut, este un oras fara istorie ....
Cladirea aceasta a fost martora unui eveniment, care are o dubla insemnatate atat pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria nationala.

Monumentul de pe str. Progresului nr. 26, este inregistrat in Lista Monumentelor din Romania, judetul Tulcea, la pozitia 494 si beneficiaza de un regim special. Structura de rezistenta a fost grav afectata de construirea unui mastodont de 8 etaje, care se doreste a fi cladire de birouri, hotel ..... In monumentul cand s-au inceput lucrarile la fundatia noi cladirii, presa locala a semnalat distrugerile provocate cladirii din vecinatate, dar autoritatile locale nu au intreprins nimic ca sa stopeze investitia.


joi, 19 februarie 2009

Monumentele mai au o sansa ...




Patrimoniul cultural construit ar trebui să constituie un domeniu prioritar la nivel naţional. Optimizarea cadrului legislativ dedicat protecţiei acestuia este o importantă responsabilitate a Ministerului Culturii Cultelor şi Patrimoniului Naţional. În acest sens, ministrul culturii, cultelor şi patrimoniului naţional a aprobat, în data de 16 februarie 2009, şi a transmis spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul 2048 pentru modificarea ordinului 2260 din 18 aprilie 2008 privind aprobarea Normelor metodologice de clasare şi inventariere a monumentelor istorice, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 540 din data de 17 iulie 2008, cu modificările ulterioare.

Modificările aprobate prin noul ordin au caracter de urgenţă şi se referă în principal la:
eliminarea din conţinutul normelor a procedurii de „declasare de urgenţă”, concept, introdus în aprilie 2008, ce nu se regăseşte în Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată şi care este de natură să încurajeze distrugerea unor monumente istorice;
clarificarea conţinutului dosarului pentru „clasarea de urgenţă”, care va fi acelaşi cu cel al dosarului de clasare, fără cerinţe suplimentare, cum este, spre exemplu, expertiza tehnică, a cărei solicitare este în contradicţie cu ideea de urgenţă;
unele ajustări terminologice.
De asemenea, modificările aprobate vin în întâmpinarea propunerilor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, precum şi ale unor asociaţii profesionale şi ONG-uri din domeniul protecţiei patrimoniului care, la rândul lor, au sesizat aspectele menţionate anterior. Pe lângă modificările aprobate, este necesară revizuirea Normelor metodologice de clasare şi inventariere, în sensul nuanţării acestora din punct de vedere ştiinţific şi în sensul unei mai bune corelări cu cadrul legislativ existent. În acest sens, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I a ordinului 2048/16.02.2009, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, cu consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, a Secţiunii sale de Evidenţă şi a Direcţiei Monumente Istorice, Arheologie, Peisaje Culturale şi Zone Protejate, va propune forma revizuită a Normelor, care vor fi aprobate prin ordin al ministrului culturii, cultelor şi patrimoniului naţional.








luni, 2 februarie 2009

Patrimoniul National o prioritate?

In ultimii ani se constata o incalcare flagranta a legislatie in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national al judetului Tulcea. Nu vreau sa enumar aici cele "cateva" cazuri cunoscute ...... Totusi, o cladire de patromoniu, de mare importanta pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria Dobrogei, de dupa 1878, este strivita la propriu de un mastodont de beton care se ridica in zona de protectie a acestui monument. Sunt multe intrebari ..... Eu inca sper ca autoritatile si institutiile abilitate isi vor face treaba si vor incerca sa identifice "vinovatii" si sa oblige autoritatile locale sa "citeasca" mai atent legislatia ce protejeaza patrimoniul cultural national si cel mai important aspect ar fi ca sa o si respecte.
Un prim semnal ne da ministrul culturii si cultelor Toader Paleologu.
La început de mandat, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat că va acorda o atenţie specială noii adăugiri pe care a primit-o titulatura sa ministerială.

Paleologu e preocupat de patrimoniu“Pe toată durata mandatului îi voi arăta cu degetul pe cei care distrug patrimoniul. Un proiect important pe care îl am este cel al redactării unei Cărţi Negre a Patrimoniului Românesc. Niciodată în istoria acestei ţări nu s-a distrus patrimoniul cu atâta sălbăticie ca în ultimii ani”, a spus Paleologu, după cum informează MEDIAFAX.Theodor Paleologu a făcut referiri concrete la deteriorarea clădirilor de patrimoniu, vorbind despre “devastarea sălbatică” a Bucureştiului istoric şi despre deteriorarea unor clădiri-monument istoric din Bucovina, zonă a ţării pe care a vizitat-o de curând împreună cu prinţesa Eleonore-Christine von Schaumburg-Lippe a Danemarcei. “Am fost consternat să văd cum Curtea Domnească de la Suceava a ajuns să fie groapă de gunoi, în timp ce lângă Turnul Lăpuşneanu s-a construit un monstru din beton şi sticlă”, a comentat ministrul.El a mai a remarcat şi că domeniul patrimoniului se loveşte de mai multe probleme: unele de ordin legislativ, de acte de corupţie prin care monumente istorice sunt declasate pentru a rotunji veniturile unora sau altora şi de o lipsă de personal: “În Ministerul Culturii nu sunt decât şapte oameni care răspund de monumentele din 40 de judeţe, în timp ce în Franţa, de pildă, sunt 1.400 de oameni care se ocupă de patrimoniu”.