luni, 28 septembrie 2009

La Tulcea - Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice


Pentru a marca Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, Instituţia Prefectului - judeţul Tulcea în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Tulcea organizează în data de 1 octombrie 2009, la Palatul Copiilor Tulcea, un mic spectacol destinat persoanelor de vârsta a treia din municipiul Tulcea.

Spectacolul artistic va consta într-o varietate de momente artistice dintre care amintim: actorie, recitare poezie, interpretare muzică uşoară şi populară şi, nu în ultimul rând, momente de dans susţinute de ansambluri ale cluburilor palatului tulcean.

De asemenea, în data de 1 octombrie, la iniţiativa Instituţiei Prefectului - judeţul Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea va oferi persoanele vârstnice, în dar de ziua lor, accesul liber la Centrul Ecoturistic Delta Dunării din municipiul Tulcea. Accesul acestora la Acvariu se va realiza pe baza cuponului de pensie, pe tot parcursul zilei.

Sursa:
http://www.iubesctulcea.ro/eveniment/ziua-internationala-a-persoanelor-varstnice.html

duminică, 20 septembrie 2009

TVR a lansat programul RESTAURARE


Televiziunea Română realizează programul „Restaurare" în parteneriat cu Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice şi Fundaţia Art Production, precum şi cu sprijinul autorităţilor locale din ţară. Selectate cu ajutorul acestor foruri, 30 de clădiri monumente istorice (palate sau conace boiereşti, biserici, castele sau situri arheologice de importanţă naţională) intră într-o competiţie în care publicul larg va decide care dintre ele va fi restaurat. Timp de zece săptămâni, în fiecare duminică, programul „Restaurare" va prezenta câte trei monumente dintr-o zonă a ţării, urmând ca cel care va primi, până vinerea următoare, cele mai multe voturi de la telespectatori să intre în finala campaniei Restaurare. Această finală va fi organizată în 1 decembrie când, prin votul direct al publicului larg, va fi ales monumentul care va primi fondurile pentru restaurare.

Responsabilii proiectului „Restaurare" sunt Georges Boisnard, manager de proiect şi Ruxandra Ţuchel, directorul Departamentului Cultură din TVR. Aceştia au coordonat cele zece echipe de producători din TVR care au realizat fiecare episod. „Restaurare" se realizează după un format Endemol-International B.V., realizat şi de BBC. În urma difuzării lui în Marea Britanie, audienţa a fost de 3,4 milioane de persoane, ceea ce pentru un program cultural reprezintă un record.

Gazda talk-show-ului şi prezentatorul programului „Restaurare" este Cătălin Sava.

Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul www.tvr.ro/restaurare.

Programul este difuzat în premiera şi în exclusivitate în format high definition, în condiţii excepţionale de sunet şi imagine, pe TVR HD, înregistrările fiind difuzate şi de TVR Cultural şi TVR 3.


Sursa:

http://www.tvr.ro/articol.php?id=69301&c=47

Detalii:

http://www2.tvr.ro/restaurare/

vineri, 18 septembrie 2009

Simpozionul “Delte si zone umede – 2009”


In perioada 24 – 25 septembrie 2009, Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, Tulcea organizeaza cel de-al XVIII-lea Simpozion international – Delte si zone umede 2009.

Informatii detaliate sunt disponibile pe adresa institutului: www.indd.tim.ro

http://www.indd.tim.ro/index.php?page_id=159&siteSection=8&sectionTitle=Annual%20Symposium

joi, 17 septembrie 2009

Redescopera-ti Orasul !



"Asociatia Centrul European pentru Diversitate vrea sa readuca in atentia tinerilor si a tuturor tulcenilor vechiul oras prin intermediul proiectului “Redescopera-ti Orasul !”.

…sa spunem lumii ce pitoresc, cosmopolit si plin de farmec a fost orasul nostru.. si sa cautam ramasite din trecut pe stradutele pietruite.. sa ne purtam respectuos cu ele, sa le notam povestile, sa facem un album cu ce a mai ramas din orasul vechi, sa transmitem mai departe…

Tinerii liceeni sunt indemnati sa ajute aceasta initiativa prin implicarea lor in proiectul Eudivers, ca atare vor fi efectiate vizite la cursuri pentru a fi expuse motivele si intentiile. Eudivers doreste sa realizeze un lucru frumos si serios, iar acest lucru implica timp. Ca atare, proiectul este prevazut a se desfasura pe parcursul unui an.

Proiectul este sustinut financiar de Comisia Europeana, prin programul “Tineret in actiune”, gestionat de ANPCDEFP - Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

In luna octombrie este prevazuta lansarea oficiala a proiectului."

Sursa: http://www.iubesctulcea.ro/editorial/redescopera-ti-orasul-34.html/1

Detalii: http://www.eudivers.ro/content/view/152/1/


joi, 10 septembrie 2009

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea Imprimare E-mail


Centrul European pentru Diversitate prezintă:
Ghidul Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea

Asociaţia Centrul European pentru Diversitate poate fi considerată a fi unul dintre ONG-urile cele mai active din zona interculturalităţii din regiunea judeţului Tulcea. Abia finalizată a patra ediţie a Săptămânii Filmului Interetnic, EU divers anunţă concretizarea unui nou proiect: Ghidul Diversităţii Etnice a judeţului Tulcea, realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco Muzeale şi Consiliul Judeţean Tulcea.
Ediţia de anul acesta vine cumva în continuarea, prin amplificare, a celor două ediţii ale Ghidul Diversităţii Etnice a Municipiului Tulcea (din care ediţia a doua bilingvă) în care erau prezentate grupurile etnice ale oraşului nostru: date despre istoria lor, tradiţii şi obiceiuri specifice, felul în care au influenţat viaţa societăţii urbane de-a lungul timpului. Proiectul de anul acesta urmează tiparul celor anterioare, cu diferenţa majoră că paginile sunt consacrate grupurilor etnice mai dense, mai bine cristalizate, de pe teritoriul judeţului Tulcea, care au putut deveni studiu de caz pentru prezentul ghid. Astfel, pentru actuala ediţie au fost alese 10 localităţi corelate cu 10 grupuri etnice care au influenţat în mod decisiv profilul – istoric, social, confesional – al localităţii în cauză: Greci (comunitatea italienilor), Izvoarele (grupul etnic al grecilor), Slava Cercheză şi Slava Rusă (comunitatea de ruşi lipoveni), Babadag (colectivitatea de rromi turci), Sarichioi (din nou ruşii lipoveni), Murighiol şi Caraorman (ucrainenii), Sulina şi Tulcea – oraşe „cosmopolite”, cu un profil interetnic deja consacrat.
Pentru evidenţierea necesităţii acestui ghid nu e nevoie de prea multe argumente. Am înţeles cu toţii că nu este suficient să ”înregistrăm” pasiv diversitatea (etnică), ci să o transformăm într-o valenţă pozitivă, încercând să o scoatem în lumină tocmai pentru a înţelege cât de importantă este păstrarea identităţii şi perpetuarea valorilor spirituale şi a tradiţiilor moştenite de fiecare dintre noi, reprezentanţii oricărui grup etnic, fie el majoritar sau minoritar.
Mai mult, realizatorii ghidului au avut ca obiectiv crearea unui suport informaţional bilingv (român-englez) în care datele de ordin socio-cultural să se împletească cu cele de interes turistic, punând în lumină zonele reprezentative pentru frumuseţea şi specificul Dobrogei. Informaţiile au fost completate cu imagini ilustrând scene din viaţa comunităţilor luate în vizor, chipuri reprezentative, portul grupurilor etnice sau obiective de interes turistic din regiune.
Caracterul eterogen al populaţiei Dobrogei, favorizat de istoria aparte a cestei regiuni, a făcut ca spaţiul acesta să fie considerat de specialişti ca fiind un „model intercultural deschis.” În ediţia de anul acesta am reuşit să „prindem” partea de nord a Dobrogei – teritoriul judeţului Tulcea, însă ne exprimăm speranţa ca proiectul acesta să se extindă de la an la an, poate chiar până la nivel naţional – aceasta deoarece moştenirea culturală a grupurilor etnice convieţuitoare cu populaţia majoritară din România nu trebuie doar să fie cunoscută publicului, ci conservată, perpetuată şi promovată prin toate mijloacele informaţionale de care dispunem.
Lansarea Ghidului Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea a avut loc pe 28 august 2009 în incinta Muzeului Eco Turistic Delta Dunarii Tulcea, bucurându-se de prezenţa membrilor EU divers, a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi a celor din presa locală, ca şi a specialiştilor în domeniul interculturalităţii şi muzeografiei.
Cei interesaţi de achiziţionarea unui exemplar (gratuit) al Ghidului Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea ne pot contacta oricând pe adresa office@eudivers.ro Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. sau la numărul de telefon 0724 236944.
De asemenea, pe www.eudivers.ro veţi putea răsfoi varianta electronică a ghidului. Vă aşteptăm!

Andrei Luchici
Presedinte Centrul EU divers
Sursa. Ziarul Zorile www.zorile.ro


Sursa: http://www.eudivers.ro/content/view/151/1/

Un mod profesionist in care se face promovarea diversitatii etnice din judetul Tulcea, care in opinia mea, este cea mai definitorie trasatura pentru intregul spatiul dintre Dunare si Mare - Dobrogea. Nu am decat sa ii felicit pe cei care au intreprins aceasta activitate.