Cea de-a 41-a ediţie a Sesiunii Ştiinţifice Internaţionale „Pontica”, eveniment organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, se va desfăşura, anul acesta, în perioada 1 – 3 octombrie. Tema Sesiunii este „Arheologie şi istorie în bazinul vest-pontic”, manifestarea fiind dedicată împlinirii a 130 de ani de la Unirea Dobrogei cu România (1878 - 2008). Deschiderea oficială va avea loc mîine, cu începere de la ora 10.00, în aula „Adrian Rădulescu” a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie.
Anul trecut, manifestarea s-a aflat la o ediţie jubiliară, cea de-a 40-a, fiind dedicată aniversării a 125 de ani de la naşterea marelui arheolog Vasile Pârvan şi reunind la malul mării peste 100 de specialişti din ţară. De asemenea, în cadrul Sesiunii Ştiinţifice „Pontica 2007” a fost prezentată expoziţia „Noi descoperiri şi achiziţii la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie”, în cadrul căreia au fost expuse cele mai recente descoperiri realizate în cadrul campaniilor sistematice de cercetare din vara trecută, desfăşurate pe şantierele arheologice de la Capidava, Cheia, Albeşti şi Tomis.
http://www.telegrafonline.ro/1222722000/articol/66189/sesiunea_internationala_pontica_la_a_41a_editie.html
marți, 30 septembrie 2008
luni, 8 septembrie 2008
Arheologia, o stiinta mereu în actualitate.
Arheologi din Sud-Estul Europei şi nu numai au participat la finele saptamânii trecute, la Tulcea, la colocviul "Pax Romana. Schimburi culturale şi relaţii economice în provinciile dunarene ale Imperiului Roman" Lucrarile colocviului organizat de Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi, România, şi Universitatea "St. Climent Ohridski" din Sofia, Bulgaria, în parteneriat cu Institutul de Cercetari Eco-Muzeale (ICEM), au început pe 1 septembrie, la Varna, joi seara, Muzeul de Istorie şi Arheologie din Tulcea gazduind deschiderea oficiala a acţiunii, în România. "Acţiunea este sprijinita financiar de fundaţiile germane "Alexander von Humboldt Stiftung" şi "Fritz-Thyssen" în cadrul "Programul pentru sprijinirea refacerii potenţialului ştiinţific şi de cercetare pentru statele din Europa de Sud-Est", aflat în cel de-al şaptelea an de implementare. Programul este unicat în Europa, pentru ca sprijina manifestari ştiinţifice în Europa de Sud-Est şi am ales special aceasta tema pentru a reliefa zona de graniţa", a declarat profesorul doctor universitar Octavian Bounegru din cadrul Facultaţii de Istorie a Universitaţii Iaşi.Arheologia, o ştiinţa mereu în actualitate Lucrarea care, potrivit organizatorilor, a cules cele mai multe aprecieri este cea a profesoarei asociat la Universitatea din Sofia, Dilyana Boteva. "Am încercat o nuanţare a cailor şi modurilor în care s-a realizat interacţiunea culturala în Imperiul Roman. Primul mod este sincretismul însuşi, cel care creaza un rezultat cultural nou. Problema este daca aceasta interacţiune este rezultatul unei cunoaşteri profunde a unei culturi de catre cealalta sau a unei cunoaşteri superficiale. Înclin sa cred ca este vorba de o cunoaştere superficiala, deoarece unele reprezentari par a fi un kisch din punctul de vedere al artei romane. Al doilea mod de intercaţiune este atunci când una dintre cele doua culturi accepta elemente din cealalta care i se par mai potrivite, iar cel de-al treilea mod este schimbul intercultural, iar o divinitate este integrata în panteonul culturii care o accepta. Astazi, când exista un val al patrunderii culturii americane în ţarile din Balcani, dupa caderea cortinei de fier şi exista şi acum aceleaşi moduri de integrare a culturii americane. Problema este ce mod de acceptare a culturii americane este mai creativ şi cred ca aceasta chestiune ramâne la latitudinea fiecaruia", a declarat profesoara Dilyana Boteva.* La Tulcea, lucrarile simpozionului s-au desfaşurat vineri şi sâmbata dupa-amiaza, ICEM oferindu-le oaspeţilor vizite la cetatea Noviodunum, Isaccea, la Basilica Paleocreştina din Niculiţel şi în Delta Dunarii. "De ce au ales Tulcea? Pentru ca suntem deschişi tuturor formelor de colaborare, este în interesul nostru ca în acest fel sa se vorbeasca despre ICEM şi este în interesul nostru sa se faca cunoscuta munca specialiştilor noştri", a menţionat Florin Topoleanu, directorul ICEM.
http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10686&Itemid=1
http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10686&Itemid=1
joi, 4 septembrie 2008
simpozion
Arheologii tulceni sunt în această seară în sărbătoare. Începe colocviul internaţional "Pax Romana. Schimburi culturale şi relaţii economice în provinciile dunărene ale Imperiului Roman". Acţiunea, organizată de Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi şi Universitatea "St. Climent Ohridski" din Sofia, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM), va reuni începând din această seară la Tulcea oameni de ştiinţă, arheologi şi istorici din România, Bulgaria, Franţa, Canada, Germania şi Israel. Lucrările colocviului au început pe data de 1 septembrie la Muzeul de Arheologie din Varna, Bulgaria, în această seară Muzeul de Istorie şi Arheologie urmând să găzduiască deschiderea oficială a colocviului în România. Astfel, în următoarele două zile, în sala de conferinţe de hotelului "Delta" se vor susţine comunicări ştiinţifice, arheologii urmând să viziteze şi obiective arheologice din judeţ. De menţionat este faptul că simpozionul "Pax Romana. Schimburi culturale şi relaţii economice în provinciile dunărene ale Imperiului Roman" este susţinut financiar de fundaţiile germane Alexander von Humboldt Stiftung şi Fritz-Thyssen Sonderprogramm.
http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10663&Itemid=34
http://www.acum.com.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=10663&Itemid=34
Abonați-vă la:
Postări (Atom)