vineri, 20 februarie 2009

Tulcea. Un oras fara trecut

Se pare ca aceasta este cladirea in care s-a semant actul de preluare a Dobrogei de catre Romania la 18 noiembrie 1878. A fost cumparata in 1940 de Miniesterul Instructiunii Publice si a functionat pana in anii '80 ca scoala.
Cladirea a fost construita intre anii 1860-1870.

In ultimii ani se constata o incalcare flagranta a legislatie in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national al judetului Tulcea. Nu vreau sa enumar aici cele "cateva" cazuri cunoscute ......

Totusi, o cladire de patromoniu, de mare importanta pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria Dobrogei, de dupa 1878, este strivita la propriu de un mastodont de beton care se ridica in zona de protectie a acestui monument. Sunt multe intrebari ..... Eu inca sper ca autoritatile si institutiile abilitate isi vor face treaba si vor incerca sa identifice "vinovatii" si sa oblige autoritatile locale sa "citeasca" mai atent legislatia ce protejeaza patrimoniul cultural national si cel mai important aspect ar fi ca sa o si respecte. Nu inteleg ce a gandit arhitectul sef al orasului cand a semnat avizul pentru aceasta constructie sau .... prietenii stiu de ce!!!!!!!!! De asemenea, Consiliul Local se face vinovat de aprobarea acestui proiect, dar ..... aici nu detaliem.
O grea si apasatoare raspundere, apasa pe umerii propietarului, care ar face bine sa protejeze aceasta cladire si nu sa vada in actiunea celor care construiesc in vecinatate un ajutor nesperat .... cu gandul ca vor avea un "teren" la vanzare chiar in buricul targului. Cum se face ca in aceasta zona regimul de inaltime este de P+4, iar cladirea aceasta are P+8? Cu siguranta raspunsul il stiu anumite persoane de rang inalt din primaria municipiului.

Sper, ca municipiul Tulcea sa pastreze putinele cladiri de patrimoniu care au mai ramas in urma distrugerilor din perioda comunista. Un oras fara trecut, este un oras fara istorie ....
Cladirea aceasta a fost martora unui eveniment, care are o dubla insemnatate atat pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria nationala.

Monumentul de pe str. Progresului nr. 26, este inregistrat in Lista Monumentelor din Romania, judetul Tulcea, la pozitia 494 si beneficiaza de un regim special. Structura de rezistenta a fost grav afectata de construirea unui mastodont de 8 etaje, care se doreste a fi cladire de birouri, hotel ..... In monumentul cand s-au inceput lucrarile la fundatia noi cladirii, presa locala a semnalat distrugerile provocate cladirii din vecinatate, dar autoritatile locale nu au intreprins nimic ca sa stopeze investitia.


Un comentariu:

Lucian Vasile spunea...

Prima dată simți furie. Apoi, realizezi (iar și iar) în ce societate trăiești...

În orașul meu nu mai sunt motive de astfel de enervări, pentru că bombardamentele și buldozerele au rezolvat problema clădirilor istorice...