luni, 2 februarie 2009

Patrimoniul National o prioritate?

In ultimii ani se constata o incalcare flagranta a legislatie in ceea ce priveste protejarea patrimoniului national al judetului Tulcea. Nu vreau sa enumar aici cele "cateva" cazuri cunoscute ...... Totusi, o cladire de patromoniu, de mare importanta pentru istoria locala, dar mai ales pentru istoria Dobrogei, de dupa 1878, este strivita la propriu de un mastodont de beton care se ridica in zona de protectie a acestui monument. Sunt multe intrebari ..... Eu inca sper ca autoritatile si institutiile abilitate isi vor face treaba si vor incerca sa identifice "vinovatii" si sa oblige autoritatile locale sa "citeasca" mai atent legislatia ce protejeaza patrimoniul cultural national si cel mai important aspect ar fi ca sa o si respecte.
Un prim semnal ne da ministrul culturii si cultelor Toader Paleologu.
La început de mandat, ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, Theodor Paleologu, a declarat că va acorda o atenţie specială noii adăugiri pe care a primit-o titulatura sa ministerială.

Paleologu e preocupat de patrimoniu“Pe toată durata mandatului îi voi arăta cu degetul pe cei care distrug patrimoniul. Un proiect important pe care îl am este cel al redactării unei Cărţi Negre a Patrimoniului Românesc. Niciodată în istoria acestei ţări nu s-a distrus patrimoniul cu atâta sălbăticie ca în ultimii ani”, a spus Paleologu, după cum informează MEDIAFAX.Theodor Paleologu a făcut referiri concrete la deteriorarea clădirilor de patrimoniu, vorbind despre “devastarea sălbatică” a Bucureştiului istoric şi despre deteriorarea unor clădiri-monument istoric din Bucovina, zonă a ţării pe care a vizitat-o de curând împreună cu prinţesa Eleonore-Christine von Schaumburg-Lippe a Danemarcei. “Am fost consternat să văd cum Curtea Domnească de la Suceava a ajuns să fie groapă de gunoi, în timp ce lângă Turnul Lăpuşneanu s-a construit un monstru din beton şi sticlă”, a comentat ministrul.El a mai a remarcat şi că domeniul patrimoniului se loveşte de mai multe probleme: unele de ordin legislativ, de acte de corupţie prin care monumente istorice sunt declasate pentru a rotunji veniturile unora sau altora şi de o lipsă de personal: “În Ministerul Culturii nu sunt decât şapte oameni care răspund de monumentele din 40 de judeţe, în timp ce în Franţa, de pildă, sunt 1.400 de oameni care se ocupă de patrimoniu”.

Niciun comentariu: