joi, 10 septembrie 2009

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea

Ghidul Diversitatii Etnice a Judetului Tulcea Imprimare E-mail


Centrul European pentru Diversitate prezintă:
Ghidul Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea

Asociaţia Centrul European pentru Diversitate poate fi considerată a fi unul dintre ONG-urile cele mai active din zona interculturalităţii din regiunea judeţului Tulcea. Abia finalizată a patra ediţie a Săptămânii Filmului Interetnic, EU divers anunţă concretizarea unui nou proiect: Ghidul Diversităţii Etnice a judeţului Tulcea, realizat cu sprijinul financiar al Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Eco Muzeale şi Consiliul Judeţean Tulcea.
Ediţia de anul acesta vine cumva în continuarea, prin amplificare, a celor două ediţii ale Ghidul Diversităţii Etnice a Municipiului Tulcea (din care ediţia a doua bilingvă) în care erau prezentate grupurile etnice ale oraşului nostru: date despre istoria lor, tradiţii şi obiceiuri specifice, felul în care au influenţat viaţa societăţii urbane de-a lungul timpului. Proiectul de anul acesta urmează tiparul celor anterioare, cu diferenţa majoră că paginile sunt consacrate grupurilor etnice mai dense, mai bine cristalizate, de pe teritoriul judeţului Tulcea, care au putut deveni studiu de caz pentru prezentul ghid. Astfel, pentru actuala ediţie au fost alese 10 localităţi corelate cu 10 grupuri etnice care au influenţat în mod decisiv profilul – istoric, social, confesional – al localităţii în cauză: Greci (comunitatea italienilor), Izvoarele (grupul etnic al grecilor), Slava Cercheză şi Slava Rusă (comunitatea de ruşi lipoveni), Babadag (colectivitatea de rromi turci), Sarichioi (din nou ruşii lipoveni), Murighiol şi Caraorman (ucrainenii), Sulina şi Tulcea – oraşe „cosmopolite”, cu un profil interetnic deja consacrat.
Pentru evidenţierea necesităţii acestui ghid nu e nevoie de prea multe argumente. Am înţeles cu toţii că nu este suficient să ”înregistrăm” pasiv diversitatea (etnică), ci să o transformăm într-o valenţă pozitivă, încercând să o scoatem în lumină tocmai pentru a înţelege cât de importantă este păstrarea identităţii şi perpetuarea valorilor spirituale şi a tradiţiilor moştenite de fiecare dintre noi, reprezentanţii oricărui grup etnic, fie el majoritar sau minoritar.
Mai mult, realizatorii ghidului au avut ca obiectiv crearea unui suport informaţional bilingv (român-englez) în care datele de ordin socio-cultural să se împletească cu cele de interes turistic, punând în lumină zonele reprezentative pentru frumuseţea şi specificul Dobrogei. Informaţiile au fost completate cu imagini ilustrând scene din viaţa comunităţilor luate în vizor, chipuri reprezentative, portul grupurilor etnice sau obiective de interes turistic din regiune.
Caracterul eterogen al populaţiei Dobrogei, favorizat de istoria aparte a cestei regiuni, a făcut ca spaţiul acesta să fie considerat de specialişti ca fiind un „model intercultural deschis.” În ediţia de anul acesta am reuşit să „prindem” partea de nord a Dobrogei – teritoriul judeţului Tulcea, însă ne exprimăm speranţa ca proiectul acesta să se extindă de la an la an, poate chiar până la nivel naţional – aceasta deoarece moştenirea culturală a grupurilor etnice convieţuitoare cu populaţia majoritară din România nu trebuie doar să fie cunoscută publicului, ci conservată, perpetuată şi promovată prin toate mijloacele informaţionale de care dispunem.
Lansarea Ghidului Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea a avut loc pe 28 august 2009 în incinta Muzeului Eco Turistic Delta Dunarii Tulcea, bucurându-se de prezenţa membrilor EU divers, a reprezentanţilor administraţiei publice locale şi a celor din presa locală, ca şi a specialiştilor în domeniul interculturalităţii şi muzeografiei.
Cei interesaţi de achiziţionarea unui exemplar (gratuit) al Ghidului Diversităţii Etnice a Judeţului Tulcea ne pot contacta oricând pe adresa office@eudivers.ro Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina. sau la numărul de telefon 0724 236944.
De asemenea, pe www.eudivers.ro veţi putea răsfoi varianta electronică a ghidului. Vă aşteptăm!

Andrei Luchici
Presedinte Centrul EU divers
Sursa. Ziarul Zorile www.zorile.ro


Sursa: http://www.eudivers.ro/content/view/151/1/

Un mod profesionist in care se face promovarea diversitatii etnice din judetul Tulcea, care in opinia mea, este cea mai definitorie trasatura pentru intregul spatiul dintre Dunare si Mare - Dobrogea. Nu am decat sa ii felicit pe cei care au intreprins aceasta activitate.

Niciun comentariu: